Teràpies i eines de suport

 

 

Els psicòlegs apliquen principalment la teràpia cognitivoconductual, combinada amb corrents com la psicoteràpia o la teràpia Gestalt. També s'usen tècniques de suport com el ioga i el mindfulness.

Teràpia cognitivoconductual

La teràpia cognitivoconductual és un tractament que ajuda a modificar els pensaments, els sentiments i els comportaments negatius, d'especial aplicació en el cas dels trastorns d'ansietat i depressió.

 

Es basa en el fet que les persones pateixen per la interpretació que fan de la realitat, i no per la realitat mateixa. Durant el procés terapèutic es busca que la persona canviï les creences sobre la realitat per d'altres més realistes, funcionals i adaptatives. 

Ioga

 

És una disciplina física i mental originària de l'Índia que té com a objectiu curar, cuidar i enfortir el cos, la ment i l'esperit mitjançant la pràctica postural, la respiració i la meditació.

Mindfulness

El mindfulness va ser desenvolupat per psicòlegs i psiquiatres anglosaxons a partir de la meditació budista. Es fonamenta en el conreu de l'atenció plena per aconseguir una ment conscient i equilibrada. És un ioga mental que ajuda a gestionar les emocions i l'estrès, causants dels estats d'ansietat i la depressió, a partir de la correcció i l'eliminació de les inèrcies mentals.

mind.jpg
Psicoteràpia emocional

Es basa a prendre consciència de les emocions i l'empremta sovint oculta de determinades experiències traumàtiques que desestabilitzen el nostre equilibri emocional. Si som capaços d'internar-nos en el nostre inconscient, descobrirem realitats que potser ens estan fent mal.

Ser conscients del que ens passa és el primer pas cap al benestar emocional.

Teràpia Gestalt

La Gestalt és una psicoteràpia humanista creada per Fritz Perls a mitjan segle passat, a partir de la síntesi d'elements de la psicoanàlisi, la filosofia i el psicodrama. La teràpia, que integra l'element corporal, l'emocional i l'afectiu,  ajuda a conèixer-se a un/a mateix/ d'una manera molt simple i reforça la relació amb les altres persones.

L'objectiu és que la persona incrementi l'autosuport, que conegui quins són els seus recursos i les seves eines per viure d'una manera més sana i, paral·lelament, que adquireixi més responsabilitat sobre com sent, pensa i actua.

 

El grup usa dinàmiques grupals, corporals, meditacions, jocs, moviment i pintura. Així mateix, en la mesura que ho permeti el format online, s'hi introduirà també la risoteràpia.

Activitats complementàries

 

Juntament amb les teràpies aplicades pels professionals que integren l'equip psicològic d'Assadega'm, els socis i les sòcies es poden beneficiar d'una sèrie d'activitats de lleure i desenvolupament personal conduïdes per persones voluntàries de la mateixa associació.

Ara tenim en marxa un grup de caminades, que fa rutes pel parc de Collserola i per la rodalia de Sant Cugat, incloent-hi meditacions a l'aire lliure, i un grup de meditació online que combina en les seves sessions el mindfulness, la meditació budista i la meditació contemplativa occidental. Demaneu als coordinadors dels respectius grups de teràpia més informació sobre com accedir-hi.

De cara al futur tenim en estudi la programació d'estades terapèutiques i de retirs en cases de colònies o instal·lacions semblants.