top of page

Assadegam a les jornades de salut mental de Sant Cugat (octubre 2022)

Updated: Oct 28, 2023



La nostra associació va intervenir, el 27 d'octubre de 2022, en la presentació dels serveis de salut mental de la ciutat, en unes jornades organitzades per l'Ajuntament i les entitats d'aquest àmbit amb motiu del Dia de la Salut Mental que s'havia celebrat uns dies abans. En un acte que va tenir lloc al Teatre de la Unió, diferents entitats van presentar en societat els seus projectes de treball, en curs o en preparació.


Aquest és el contingut sencer de la intervenció dels seus representants, als quals va acompanyar Antonio Fermoso, en qualitat d'exvicepresident i un dels fundadors de l'entitat, que ja té més d'un quart de segle de vida.



Assadegam (Associació per a la Superació de l’Ansietat i la Depressió, Grups d’Ajuda Mútua) és una entitat sense ànim de lucre que es va crear l’any 1995 per ajudar les persones afectades pels trastorns d’ansietat i depressió i altres patologies relacionades, com el TOC (trastorn obsessivocompulsiu), el TAG (trastorn d’ansietat generalitzada), la fòbia social, les crisis de pànic i l’agorafòbia o por als espais oberts.


El principal element distintiu de l’associació és que les mateixes persones afectades són responsables de la marxa de l’entitat i intervenen activament en els processos de sanació com a integrants dels grups d’ajuda mútua. Superant el marc de les teràpies psicològiques de tipus individual, que encara acostumen a ser dominants en el tractament dels trastorns i les disfuncions mentals, a Assadegam creiem en el poder sanador del grup i en la virtut del treball col·lectiu i solidari.


En els grups d’ajuda mútua, les persones troben el suport i la comprensió dels altres. Només un afectat per un problema de salut mental pot fer-se una idea completa del patiment que arrosseguen altres persones en la seva mateixa situació. I la comprensió i el suport de l’entorn familiar i del cercle immediat d’amistats i coneixences és el primer pas en el camí de la sanació. O més ben dit, és el segon pas, perquè el primer, en termes absoluts, és la voluntat de curar-se de la persona afectada, és la confiança en la possibilitat de fer-ho i la profunda seguretat de disposar dels recursos mentals, intel·lectuals i espirituals --humans en suma--, per vèncer els estats morbosos i els patiments causats per les disfuncions mentals.


El treball de cada grup està supervisat i orientat per un o una professional, que aplica els mètodes de la psicologia cognitivoconductual. Al seu costat, altres terapeutes i col·laboradors coordinen activitats de teràpia Gestalt, ioga, nutrició, meditació i mindfulness, que és una mena de ioga mental, mètode de curació derivat de la meditació budista. Totes aquestes eines estan a l’abast de les persones associades a canvi d’una quota trimestral de 20 euros.

El treball en centres educatius


Un dels objectius complementaris d’Assadegam és la difusió de la problemàtica de la salut mental entre la societat, perquè aquest coneixement contribueix a desestigmatitzar les malalties i els trastorns i, per tant, també les mateixes persones afectades, que, sense la càrrega de l’estigma, ja no se sentiran uns “bitxos rars”, mereixedors, a tot estirar, de la llàstima dels membres “normals” de la societat, sigui dit això de “normals” entre totes les cometes possibles.


Assadegam ha tingut una presència destacada als centres educatius de Sant Cugat, com a resultat de l’interès dels respectius responsables i de l’Ajuntament a ajudar la població jove a millorar els estàndards de salut mental i a prevenir el sorgiment d’estats morbosos i patiments en l’àmbit individual i de situacions conflictives en el col·lectiu. Una o dues vegades l’any, en efecte, membres d’Assadegam participen en sèries de tallers i xerrades sobre ansietat i depressió a les aules de centres escolars i de formació professional.


Aquestes xerrades han permès un intercanvi molt enriquidor entre la nostra associació i nois i noies d’entre 13 i 17 anys, que han pogut rebre el testimoni directe i en primera persona d’uns trastorns poc coneguts i compresos i, al mateix temps, esplaiar-se sense por sobre els problemes que, eventualment, ells i elles han viscut als centres educatius, entre companys i al si de les seves famílies.


Nosaltres hem pres consciència que, entre la joventut, els problemes de salut mental vinculats als reptes del creixement, a relacions familiars difícils o a les diferències culturals entre grups d’origen divers, són més amplis, sostinguts i aguts que no hauríem pensat abans de tenir aquests contactes. Segons les dades extretes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’estima que aproximadament un 20 % dels adolescents experimenten algun trastorn mental. La meitat d’aquests es poden iniciar al voltant dels catorze anys, però en la majoria de casos no es detecten ni es tracten. No intervenir pot cronificar aquests trastorns i tenir conseqüències que afectin el seu entorn més immediat.


Per aquests motius hem plantejat la creació de grups terapèutics especialment dedicats a la població jove. El projecte està en fase de plantejament i desenvolupament, d’acord amb l’Ajuntament de la ciutat.

Activitats adreçades als adolescents


Des d’Assadegam volem incidir en la millora de la salut mental dels joves amb aquestes activitats:


1. Teràpia grupal i taller terapèutic


A través d’un cicle de setze sessions grupals estructurades i exercicis vivencials s’acompanya els més joves en el seu procés terapèutic.


Les intervencions grupals es faran amb periodicitat setmanal, en sessions de dues hores, amb format presencial, semipresencial o telemàtic, en grups tancats d’entre cinc i deu persones. Totes les sessions estaran basades en teràpies basades en evidència i dirigides per dos psicòlegs clínics amb experiència infantojuvenil. Prèviament a l’inici de les sessions, es duran a terme acolliments individuals i familiars, per tal d’analitzar cada cas i valorar si és recomanable l’assistència a les sessions grupals.


Al llarg de les sessions grupals es treballarà la psicoeducació de l’ansietat i la depressió, l’autoestima, habilitats socials, la intel·ligència emocional i interpersonal, eines d’autoregulació, tècniques de relaxació, gestió del temps, hàbits de vida saludable, relacions interpersonals i xarxes, prevenció de recaigudes...


2. Escola de pares


Una de les sessions de les intervencions va dirigida als tutors legals dels joves que assisteixen a grup. Aquesta sessió té un format d’escola de pares, un espai d’informació, formació, intercanvi i reflexió entre pares i mares per tal de millorar la seva experiència en la tasca educativa dels seus fills i filles. És un espai idoni on desenvolupar estratègies i consolidar la relació entre uns i altres.


3. Formació a escoles i atenció a les famílies


L’objectiu general de qualsevol programa d’intervenció és proporcionar estratègies per orientar i guiar els adolescents en tots els entorns (familiar, amics, escola…). Per això es molt important la col·laboració amb els docents i els familiars.


Les xerrades a escoles permeten entendre què és l’ansietat i la depressió, visibilitzar aquesta gran problemàtica del segle XXI, plantejar estratègies de prevenció i visibilitzar i detectar casos a l’aula.


23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page