top of page

Assadegam davant la pandèmia de coronavirus

Updated: Jan 4, 2023




L’Associació per a la Superació de l’Ansietat i la Depressió, Grups d’Ajuda Mútua, davant del clima de incertesa, por, inseguretat i patiment que està causant la pandèmia del coronavirus volem manifestar el que segueix:


– Som una associació de persones afectades per trastorns d’ansietat i depressió que es va formar fa 25 anys. Els socis, persones afectades, gestionem l’associació i ens sentim orgullosos d’haver-la mantingut viva ininterrompudament des de 1995.


– Com a persones afectades per trastorns de ansietat en qualsevol de les seves manifestacions (agorafòbia, fòbia social, trastorn obsessiu-compulsiu, etc.) ens considerem “experts” tant en el patiment com en les activitats que es duen a terme per superar-lo. I el mateix afirmem respecte de la depressió. Totes dues malalties, ansietat i depressió, van gairebé sempre de la mà.


– Considerem que les causes d’aquests patiments són múltiples: genètiques, biològiques, psicològiques i socials. Com que les causes són variades, cal que el tractament també sigui divers.


– Assadegam ha desenvolupat bàsicament durant tot aquest temps grups d’ajuda mútua (GAM), la major part de les vegades coordinats per un professional i altres cops per algun membre del mateix GAM.


– A part dels GAM, i atès que considerem la persona un ésser compost d’un cos físic, unes emocions, un intel·lecte i una ment superior, hem desenvolupat teràpies que ens han ajudat a harmonitzar tots aquests aspectes.


– En l’aspecte físic, procurem cuidar el nostre cos. Ja ho deien els clàssics: “mens sana in corpore sano”. Amb aquest objectiu programem ioga dues vegades a la setmana. A més, als tallers que es fan els dissabtes es dediquen espais al ball i a l’expressió corporal. Hem fet cursos de teatre en què es treballaven aspectes corporals, i als camps de treball que es duen a terme a l’estiu es dona importància a les activitats manuals com a via d’apaivagar la ment en aplicació de la màxima que “quan el cos treballa, la ment es relaxa”.


– El camp emocional és molt important per a la salut integral, perquè de vegades les emocions van davant dels pensaments i altres és al revés; és a dir, que tots dos aspectes, el mental i l’emocional van lligats íntimament. Per aquest motiu, si treballem un d’ells també estem actuant sobre l’altre. En aquest àmbit, durant molts anys s’han fet a Assadegam teràpies de tipus Gestalt, que posen l’accent en les emocions. Els nostres psicòlegs ens ensenyen a sostenir la tristor, a expressar la ràbia, a acceptar la frustració, a transitar per la decepció, a encarar la por, etc.; pautes totes elles experimentades per millorar el nostre estat d’ànim.


– En l’àmbit mental, que és on tenim el problema, als grups aprenem a ser assertius, a tenir empatia, a millorar l’autoestima, l’autoconfiança i les habilitats socials, etc. Aquestes eines ens ajuden a acumular recursos personals per aconseguir viure d’una manera més sana mentalment i emocionalment. Com que l’ansietat té molt a veure amb la por, aprenem a enfrontar les temors i a no evitar-les, com és el nostre costum disfuncional. La tècnica cognitivo-conductual s’ha demostrat d’una gran eficàcia amb aquest objectiu, raó per la qual la segueixen molts dels nostres terapeutes.


- Hem parlat de l’aspecte físic, de l’emocional i del mental. Ens en queda un que també és patrimoni de l’ésser humà, i que és el transcendental. Ens cal tenir una visió i una experiència que vagin més enllà de la nostra personalitat, del nostre ego. En aquest sentit, en Assadegam també considerem la nostra espiritualitat. Alguns dels nostres socis segueixen un camí de creixement personal fonamentat en la consideració del factor transpersonal com a inherent a l’ésser humà, i necessari per superar totes les seves limitacions. La psicologia transpersonal, l’autorealització, la meditació, l’autoconeixement, l’autoconsciència, etc., també tenen cabuda a la nostra associació.


– A les qüestions esmentades ens cal afegir altres com ara la responsabilitat, el compromís, la confiança, la presència, la constància, etc., que també treballem a Assadegam. Totes elles ens permeten contactar amb la realitat per no viure en un món irreal que, d’altra banda, imaginem molt amenaçador. La soledat no ens és estranya, i quan parlem d’ajuda mútua també ens referim a compartir i relacionar-nos entre nosaltres.


-- Els éssers humans tenim desequilibris des de temps immemorials, i paral·lelament hem desenvolupat i continuem desenvolupant pautes de conducta i actituds que s’han demostrat eficaces per reequilibrar-nos. A Assadegam les aprofitem totes per seguir el nostre procés de creixement personal i ajudar a altres persones que es troben encallades i no veuen sortides a les seves crisis. Al capdavall la vida és un aprenentatge continu, i en això estem...


-- La pandèmia que patim actualment afecta la salut psíquica de moltes persones. Les crisis d’ansietat i els estats depressius augmenten enormement. Nosaltres, des de la nostra experiència, humilment, volem contribuir a ajudar els nostres conciutadans exposant el nostre testimoni de sofriment i superació. Hem patit els nostres fantasmes interiors durant molt de temps, i ara el problema és real, però els recursos personals amb què hem combatut aquells fantasmes ens faciliten caminar per la sendera incerta i insegura que se’ns presenta en aquests moments.


– Per tant, proposem cuidar amb atenció especial els quatre aspectes esmentats més amunt, sobre els quals podem incidir: físic, emocional, mental i espiritual. I també, com no, esforçar-nos a viure en el present perquè això ens allunyarà de les pors al futur i dels sentiments de culpabilitat del passat.



53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page