top of page

Ajudar les persones LGBTI a superar l’ansietat i la depressió

Updated: Jan 8


Els membres de la comunitat LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, entre altres) estan especialment exposats a l’ansietat, la depressió i altres trastorns mentals per les condicions de la seva vida en una societat que en molts aspectes els és aliena, si no obertament lesiva.


Segons l’estudi sobre les persones LGBTI més grans de cinquanta anys que va publicar la Universitat de Barcelona l’any 2014, un 17,3 % afirmaven patir depressions o ansietat de manera crònica, davant del 12,5 % de la població general.


Per contribuir a la millora de la seva vida, Assadegam (Associació per a la Superació de l’Ansietat i la Depressió. Grups d’Ajuda Mútua), engega una secció dedicada al col·lectiu. L’entitat santcugatenca convida les persones LGBTI a fer front a aquests trastorns des d’uns grups de treball propis, sota la direcció de professionals que apliquen els mètodes terapèutics de la psicologia cognitivo-conductual.


Assadegam proposa atendre les necessitats psicològiques de les persones LGBTI amb una perspectiva afirmativa. S’adreça d’una manera especial a aquelles que encara no han “sortit de l’armari”, a les quals ofereix suport per afrontar aquest repte. Amb Antoni Blay, precursor de la psicologia transpersonal al nostre país, opinem que “tot allò que les persones tenen per viure, ho han de viure. El problema de les pors, les angoixes, les inseguretats, sorgeix de no viure plenament allò que som”.


Les reclusions a l’armari són unes situacions absolutament perverses, on les persones es veuen forçades a amagar la seva autèntica identitat per l’acció de tota mena de forces repressives, d’origen cultural, religiós, familiar i social; i ja no durant uns quants anys, normalment els de la infantesa i la primera joventut, sinó per llargs períodes que poden arribar a diverses dècades..., si no a tota la vida. I això malgrat que disposem d’unes lleis que es troben entre les més progressives i obertes del món pel que fa a respecte a la diversitat sexual i de gènere i a les seves expressions. Però una cosa són les lleis i una altra de molt diferent la realitat social, hereva de dinàmiques històriques molt persistents.


Assadega’m organitza també activitats socials i de lleure que, tot reforçant els llaços entre la gent, completen les funcions sanadores de les teràpies. Per això proposem estendre l’acció del grup a l’activisme social i cultural LGBTI. Convidem especialment a participar-hi les persones LGBTI de Sant Cugat, els dos Vallès i les comarques veïnes.

El patrocini públic i privat ha permès a l’associació establir una quota única de 20 euros trimestrals, que dona dret a participar en qualsevol activitat de les que organitza a part de les teràpies –teràpia gestalt, tallers nutricionals i meditacions.


Jordi Casanovas, vicepresident d’Assadegam i coordinador del grup LGBTI

Contacte: Tel. 659 23 47 45. Tardes de 4 a 9

Web: www.ansietat.org/lgbti

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Fa poc vaig llegir un article molt interessant sobre la solitud. Crec recordar que era Santi Vila qui deia que, si era escollida, la solitud tenia sentit i era joiosa, però, en cas contrari, feia molt

bottom of page